Η ιστορία του Φάρου του Ψυχικού

Η ονομασία “Φάρος Ψυχικού” δεν είναι τυχαία καθώς υπήρχε κάποτε χερσαίος φάρος στο Ψυχικό. Στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την παλαιά οδό Χαλανδρίου, υπήρχε ο περίφημος “σκαρδαμύσσων” φάρος, ο οποίος διαδραμάτιζε το ρόλο του νυχτερινού αστυφύλακα.

Ο φάρος ήταν μία τετράγωνη και ψηλή στήλη, στερεωμένη σε τσιμεντένια βάση, επί της οποίας υπήρχαν οδηγίες για τους οδηγούς και την κατεύθυνση των αυτοκινήτων. Στην κορυφή του υπήρχε φως που αναβόσβηνε, το οποίο και αποτέλεσε την αιτία που ονομάστηκε φάρος.

Στις 31 Μαρτίου του 1933 όμως, ο 34χρονος εφοπλιστής Αχιλλέας Γ. Μάντακας κατέβαινε το δρόμο του Χαλανδρίου με το αυτοκίνητό του μάρκας “Λασάλ” στο οποίο επέβαιναν τρία ακόμη άτομα. Ο οδηγός βρισκόταν σε κατάσταση μέθης καθώς η παρέα επέστρεφε από νυχτερινή διασκέδαση στην Αγία Παρασκευή.

Όταν το αυτοκίνητο έφτασε στη διασταύρωση με τη λεωφόρο Κηφισίας, όπου υπήρχε απότομη στροφή, έπεσε πάνω στο φάρο. Ο οδηγός τραυματίστηκε θανάσιμα και υπέκυψε λίγο αργότερα, ενώ οι συνεπιβάτες του, μεταξύ των οποίων και ο ξάδελφος του Βασίλειος Στ. Μάντακας, τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.

Μετά το συμβάν και αφού η παρουσία του φάρου συνδέθηκε με το θανατηφόρο τροχαίο, η εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” τον αποκάλεσε “φάρου του θανάτου”, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στο άδοξο τέλος του φάρου του ψυχικού καθώς δεν τοποθετήθηκε ποτέ ξανά στην ίδια θέση.

 

Πηγή: http://mikros-romios.gr/psyxikofaros/

Αφήστε μια απάντηση