Στην οδό Διαμαντίδου 14, στο Παλαιό Ψυχικό, βρίσκεται το επιβλητικό οίκημα που κάποτε αποτελούσε κατοικία του ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης. Η κατοικία αυτή αγοράστηκε το 1937 από τον βασιλιά Γεώργιο Β’ προκειμένου να στεγάσει τους βασιλικούς μελλόνυμφους, οι οποίοι μάλιστα συνέχισαν να το χρησιμοποιούν ακόμη και όταν έγιναν βασιλείς.

Το ανάκτορο ξεπερνά τα 1.200 τ.μ., είναι διώροφο και αποτελείται από ένα κυρίως κτίσμα και δύο μικρότερα κτίσματα που λειτουργούν ως βοηθητικοί χώροι. Στο κτήριο αυτό γεννήθηκαν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ( 2 Ιουνίου του 1940) και η αδελφή του βασίλισσα Σοφία ( 2 Νοεμβρίου 1938). Μετά το θάνατο του βασιλέως Παύλου, αποτέλεσε την μόνιμη κατοικία της βασιλομήτωρ Φρειδερίκης.

Το βασιλικό ζεύγος Παύλος-Φρειδερίκη

Το βασιλικό ζεύγος Παύλος-Φρειδερίκη

Στις 21 Απριλίου του 1967, η Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Ειρήνη και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ξύπνησαν τη νύχτα από τον ήχο των τάνκς του είχαν περικυκλώσει το κτήριο νομίζοντας ότι ήταν για την προστασία τους. Μετά την κατάργηση της βασιλείας το 1974, το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε την εκποίηση του οικήματος με πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιήθηκε το 1987 με τη συμμετοχή και του Ισπανικού Δημοσίου καθώς η βασίλισσα Σοφία που είχε μεγαλώσει στο ανάκτορο ενδιαφερόταν για τη διατήρησή του. Ανάλογο ενδιαφέρον εκφράστηκε και από την πλευρά της εταιρίας EasyJet της οικογένειας Χατζηιωάννου στην οποία και τελικά μεταβιβάστηκε έναντι 316.000.000 δραχμών. Όρος της μεταβίβασης ήταν να διατηρηθεί το οίκημα όπως έχει και ο κάτοχος να προβεί μόνο στις αναγκαίες επισκευές χωρίς να γίνει χρήση της περίσσειας του συντελεστή δόμησης.

Το ανάκτορο του Παύλου και της Φρειδερίκης

Τα πράγματα, σε αυτό το σημείο, περιπλέκονται καθώς όταν ο εφοπλιστής Χατζηιωάννου θέλησε να το αναπαλαιώσει και να εγκαταστήσει στα άλλοτε δωμάτια προσωπικού τα πλέον σύγχρονα συστήματα ναυτιλιακής υποστήριξης για να παρακολουθεί τα πλοία του σε όλον τον κόσμο, ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια κατά της Πολεοδομίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το “πάγωμα” των εργασιών στη βίλα.

Στη δικαστική μάχη αυτή που συνεχίζεται, η Δικαιοσύνη δεν έχει δώσει ακόμη την τελική απάντηση, αλλά όλοι εμείς στο Ψυχικό ευχόμαστε να διατηρηθεί αυτό το ιστορικό κτήριο και να μην γίνει η αδιαφορία ο λόγος κατάρρευσής του.

Ανάκτορο Παύλου & Φρειδερίκης: Το ερειπωμένο στολίδι του Ψυχικού

Αφήστε μια απάντηση