Απαισιόδοξοι οι επιστήμονες για την παχυσαρκία

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διαταραχών Διατροφής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας φαίνεται ότι εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις τότε μέχρι το 2025 268 εκατομμύρια παιδιά από 5 έως 18 ετών σε ολόκληρον τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα, και 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αύξηση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, της παγκόσμιας κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών κατά 33%, στη διαβίωση του περισσότερου από το 50% παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα, καθώς και στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11-17 ετών.

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Αυτό σημαίνει ότι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κτλ., θα επηρεάσουν μέχρι το 2025 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 23.000 παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, 39.000 παιδιών με υπέρταση και 55.000 παιδιών με λιπώδη νόσο του ήπατος στη χώρα μας.

Όπως επεσήμανε ο Ίαν Κάτερσον, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για τον άμεσο περιορισμό αυτού του φαινομένου. Σε αυτό θα βοηθήσει η εισαγωγή αυστηρών κανονισμών για την προστασία των παιδιών από την προώθηση των ανθυγιεινών τροφίμων, εξασφαλίζοντας σχολεία που προάγουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Πηγή: Sigmalive.com

Αφήστε μια απάντηση