Απορρίμματα κήπων: Τι πρέπει να κάνετε

Ο Δήμος μας είναι πλούσιος σε κήπους και πράσινο. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να διατηρούμε την ομορφιά τους αλλά πρέπει και να γνωρίζουμε πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα που προκύπτουν από τη φροντίδα τους.

Το κλάδεμα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες διαδικασίες σε έναν κήπο. Τα υπολείμματα κλαδεμάτων μπορούν να ανακυκλωθούν αρκεί να είναι καθαρά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να είναι απαλλαγμένα από κάθε είδους προσμίξεις (σακούλες με απορρίμματα κουρέματος γκαζόν, χώματα, γλάστρες και πάσης φύσεως ογκώδη αντικείμενα όπως στρώματα, μπάζα κτλ.).

Ο τρόπος για να γίνει αυτό εφικτό είναι να συγκεντρώνονται οι σωροί από τα κλαδέματα σε ελαφριά δέματα δεμένα με σπάγκο ή σκοινί (εκτός από φοίνικες και γιούκα). Αυτά τα δέματα μετά θα συλλεχθούν από φορτηγά και θα μεταφερθούν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), όπου θα μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας compost.

Το κομπόστ είναι φυσικό λίπασμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια και εδαφοβελτίωση. Με αυτόν τον τρόπο, τα απορρίμματα μας επιστρέφουν στη φύση σε ωφέλιμη μορφή και εμείς ενισχύουμε την προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα υιοθετούμε έναν οικολογικό τρόπο σκέψης και εργασίας.

Τα απορρίμματα κλαδεμάτων που δεν είναι καθαρά δε γίνονται αποδεκτά από το ΕΜΑΚ αλλά ούτε και από το Χ.Υ.Τ.Α. (χωματερή) και επιστρέφονται πίσω στο Δήμο μας (απόφαση υπ’ αριθμ. 250/2016 Απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ).

Ας κάνουμε μία συλλογική προσπάθεια για την προστασία και την ομορφιά της περιοχής μας ώστε να δώσουμε το καλό παράδειγμα και σε άλλους.

 

Αφήστε μια απάντηση