Ο ύπνος των ανδρών συνδέεται με την υπογονιμότητα

Σύμφωνα με νέα αμερικάνικη επιστημονική έρευνα, οι άνδρες που κοιμούνται πολύ λίγο ή πάρα πολύ μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Λορίν Γουάιζ, παρουσίασαν τα σχετικά συμπεράσματα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 790 ζευγάρια που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί, προσπαθώντας να βρουν τη σχέση μεταξύ ύπνου και γονιμότητας. Διαπίστωσαν ότι ο ύπνος λιγότερο από 6 ώρες ή περισσότερο από 9 ώρες σχετίζεται με τη μείωση της πιθανότητας κατά 42% να είναι ο άνδρας σε θέση να κάνει παιδί σε σύγκριση με έναν άνδρα που κοιμάται 8 ώρες.

Η Γουάιζ τόνισε ότι η νέα μελέτη βρήκε μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στην ανδρική υπογονιμότητα, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πρώτο αποτελεί την άμεση αιτία για το δεύτερο. Η συσχέτιση πάντως ισχύει, άσχετα με την ηλικία του άνδρα, το βάρος του, τη συχνότητα του σεξ, αν είναι καπνιστής, εργαζόμενος ή άνεργος, αν έχει κατάθλιψη κ.α.

Έως σήμερα υπάρχουν λιγοστά στοιχεία για το πώς ο ύπνος επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα, ενώ για τις γυναίκες ακόμη λιγότερα. Περίπου το 85% των ζευγαριών «πιάνουν» παιδί μέσα σε ένα έτος από τότε που ξεκινούν να κάνουν τακτικά σεξ χωρίς προφύλαξη, ενώ ένα 15% εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση