Καμία αλλαγή στις αντικειμενικές σε Φιλοθέη-Ψυχικό: Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι οι αντικειμενικές αξίες στις τέσσερις περιοχές – Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέο Βουτζά και Δελφούς- θα πρέπει να διορθωθούν ως το τέλος του 2016, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα και η διαδικασία προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Η αρχική προθεσμία που είχε οριστεί (31 Δεκεμβρίου 2016) δεν τηρήθηκε καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη συλλογή στοιχείων για τις εμπορικές αξίες από την επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η αλλαγή εκτός από απόφαση του ΣτΕ αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση και θα πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στο μεταξύ, ενώ έχουν συσταθεί επιτροπές για την αναμόρφωση συνολικά του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, αυτός ο σχεδιασμός προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς διότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και εμπόδια. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχουν αξιόπιστες και ολοκληρωμένες πηγές δεδομένων για τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά.

Αυτή τη στιγμή γίνονται αγοραπωλησίες σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που αν θεωρηθούν εμπορικές και για εφορία τότε θα υπάρξει μια σειρά από παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η μεγάλη μείωση στις αξίες του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων των τραπεζών και η μείωση των εσόδων από τις μεταβιβάσεις, κληρονομιές ακινήτων κλπ.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τον κίνδυνο τελικά οι αντικειμενικές αξίες να μην αλλάξουν ούτε φέτος και οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να φορολογούνται με βάση αξίες που είναι ακόμη και τριπλάσιες από τις εμπορικές.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση