50% πάνω ο ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που έχουν περισσότερα από ένα ακίνητο

Το Υπουργείο Οικονομικών μελετά την τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ ώστε να ληφθούν υπόψιν τα ταξικά χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να επηρεαστεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα. Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις απευθύνονται σε όσους έχουν πάνω από ένα ακίνητο, ενώ το υπουργείο μελετά και το ενδεχόμενο του αφορολόγητου για κατοικίες αξίας 100.000 ευρώ και κάτω.

Ενώ όλα αυτά προγραμματίζεται να παρουσιαστούν την άνοιξη -σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές- παραμένει ασαφές το αν πρόκειται να αποτελέσουν μια “δίκαιη” ανακατανομή φόρου, αφού πολλά ερωτήματα που προκύπτουν δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ -ο οποίος θα μετονομαστεί για προφανείς λόγους- θα βασίζεται στο σκεπτικό της φορολόγησης με βάση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας και όχι το είδος του ακινήτου. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο οι φορολογούμενοι που είναι κάτοχοι ενός ακινήτου σε μια μεσοαστική περιοχή της χώρας και ενός εξοχικού να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να πληρώσουν επιπλέον χρήματα, ώστε να υπάρξουν μειώσεις ή και μηδενικές πληρωμές για τα επονομαζόμενα από τους παράγοντες της οδού Νίκης “λαικά ακίνητα.”

Τις αλλαγές αυτές θα επικοινωνήσει, όπως φαίνεται, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για “κατάργηση ενός άδικου φόρου” και “για υπεράσπιση των λαικών στρωμάτων,” αν και δεν προμηνύεται να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.

Η σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με το Περιουσιολόγιο

Το υπουργείο Οικονομικών, υπό την επίβλεψη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, υπογραμμίζει την ανάγκη σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με το Περιουσιολόγιο καθώς και με το Ε2 που αφορά την είσπραξη ενοικίων.

Δηλαδή, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί μέσω της πρόσβασης στο προφίλ ενός κατόχου ακινήτου να βλέπει πόσα ακίνητα και πόσα έσοδα από ενοίκια έχει και αναλογικά να καθορίζει το φόρο. Εντούτοις, η εφαρμογή του Περιουσιολογίου δε θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπως διαφημίζεται, αλλά για καθαρά φοροεισπρακτικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με στοιχεία για το ύψος των εμπορικών τιμών των ακινήτων, ώστε οι φορολογητέες αξίες τους να προσδιορίζονται σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς και όχι με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα.

Κάπως έτσι, ξεκαθαρίζεται ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο καινούριος φόρος που θα προκύψει να υπολογίζεται με ενιαία κλίμακα φορολογικών συντελεστών επί του συνόλου των πραγματικών (εμπορικών) φορολογητέων αξιών όλων των κτισμάτων, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων που απαρτίζουν τη συνολική ακίνητη περιουσία κάθε φυσικού προσώπου.

Αυτή η ομαδοποίηση, όμως, έχει να κάνει με τη διάθεση για πολιτική αξιοποίηση του νέου ΕΝΦΙΑ, καθώς η κυβέρνηση εκτός της μετονομασίας του θα τον παρουσιάσει και ως ένα μέτρο «προστασίας των αδυνάτων» παρά το σαφές πρόσθετο βάρος που θα επιφέρει στην ήδη λαβωμένη μεσαία τάξη. Με προσανατολισμό να απευθυνθεί στα πολύ χαμηλά στρώματα, το επιτελείο της κυρίας Παπανάτσιου μελετά αφορολόγητο για κατοικίες αξίας 100.000 ευρώ και κάτω, αν και πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει, καθώς όσοι πληρώσουν θα επιβαρυνθούν από 50% έως και 65% παραπάνω από όσα σήμερα πληρώνουν.

Αφήστε μια απάντηση