Το σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης – Ψυχικού στεγάζεται στο κτήριο που κάποτε υπήρξε το σπίτι του Πάρι Τεβελούδη, γνωστός με το ψευδώνυμο Κοσμάς Πολίτης, ο οποίος ήταν συγγραφέας και ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30.

Το σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό!

Μετά από από τη Σμύρνη, το Παρίσι και το Λονδίνο, ο Κοσμάς Πολίτης εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1930 και έκτισε το σπίτι του στο Ψυχικό σε Βυζαντινό ρυθμό, όπου και έζησε με την οικογένειά του. Τα γράμματα και η λογοτεχνία εμφανίστηκαν αιφνίδια στη ζωή του το 1930 όταν εκείνος ήταν 42 ετών.

Το σπίτι του το πούλησε κατά τη διάρκεια της Κατοχής για διάφορους οικονομικούς λόγους, όμως συνέχισε να ζει εκεί ως ενοικιαστής. Μετά το θάνατο της γυναίκας του, έμενε σε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο ως το 1974, οπότε και πέθανε.

Σήμερα, το σπίτι του Κοσμά Πολίτη στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού που έχει αναπτύξει σημαντικές λογοτεχνικές δραστηριότητες, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της ιστορίας του κτηρίου. Η Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικού Βιβλίου, η Αγγλόφωνη Λέσχη Ανάγνωσης, η Λέσχη Ανάγνωσης Θεματική (με θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας) και η Λέσχη παιδικού βιβλίου είναι μερικές από αυτές τις δραστηριότητες.

Το σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό!

Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική, διαθέτει αναγνωστήριο πολλών θέσεων, πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και δύο καθημερινές εφημερίδες για ανάγνωση.

Αφήστε μια απάντηση