Το όραμα του Ανδρέα ...

Ο Ανδρέας Δεβλέτογλου είναι κάτοικος του Ψυχικού από το 1930. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και κατόπιν στο Worcester Polytechnic Institute, Massachusetts. Ως Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών, είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα.

Στην Αμερική παντρεύτηκε την Joyce την όμορφη Ελληνοαμερικανίδα που του έκλεψε την καρδιά και τον συντροφεύει στη ζωή του. Όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Δεβλέτογλου, εκτός από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ασχολήθηκε και με ένα εκτεταμένο κοινωφελές έργο που λίγοι γνωρίζουν.

Το όραμα του Ανδρέα …

Σε συζητήσεις με φίλους, διαπίστωσε την ανάγκη ύπαρξης μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Ψυχικό και έπεισε τον τότε Δήμαρχο Κρίτο Νεόφυτο για την ίδρυσή της. Το όραμα του ίδιου καθώς και της συζύγου του Joyce ήταν να αποκτήσει το Ψυχικό έναν ελκυστικό δημόσιο χώρο όπου όλοι οι κάτοικοι θα είχαν πρόσβαση στο βιβλίο, πηγή γνώσης και ψυχικής ανάτασης αλλά και στη δωρεάν πληροφόρηση.

Καθώς το όραμα πήρε σάρκα και οστά, ο Ανδρέας Δεβλέτογλου αγκάλιασε τη Βιβλιοθήκη από τη στιγμή της ίδρυσής της και έκτοτε συνδράμει με δωρεές σε χρήμα και υλικό. Ακόμα και σήμερα η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται χάρη στην αγορά βιβλίων που σιωπηλά ο ίδιος χρηματοδοτεί.

Η μικρή αλλά πλούσια και γοητευτική Βιβλιοθήκη που ξεκίνησε από ένα γραφείο στο παλιό Δημαρχείο, εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί κάποια βιβλία, είναι σήμερα μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη με 7.500 βιβλία, οργανωμένα σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και καταχωρημένα σε ηλεκτρονικό κατάλογο με δυνατότητα ηλεκτρονικού δανεισμού.

Το νέο έργο

Αυτήν τη Βιβλιοθήκη την οποία ο Ανδρέας Δεβλέτογλου στηρίζει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αποφάσισε να την προικίσει με ακόμη μία μεγάλη δωρεά. Το έργο το οποίο θα επιχορηγήσει ο Ανδρέας Δεβλέτογλου περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

  1. Σήμανση των βιβλίων της βιβλιοθήκης του Π. Ψυχικού μέσω τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (RFID) με στόχο την ασφάλεια του υλικού και στο μέλλον την υλοποίηση της δυνατότητας αυτοεξυπηρέτησης των χρηστών της βιβλιοθήκης.
  2. Επιστημονική καταγραφή των βιβλίων της βιβλιοθήκης του Νέου Ψυχικού σε ολοκληρωμένο, αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης
  3. Δημιουργία ιστοσελίδας για την προβολή των βιβλίων που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες στο διαδίκτυο, ώστε όλοι οι δημότες να μπορούν να ψάχνουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και να πληροφορούνται αν τα συγκεκριμένα βιβλία είναι διαθέσιμα και σε ποιά βιβλιοθήκη θα πρέπει να απευθυνθούν για να τα δανειστούν.
  4. Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας στη Βιβλιοθήκη Παλαιού Ψυχικού για την αποφυγή βανδαλισμού του κτιρίου και φθορά του εξοπλισμού και του περιεχομένου της βιβλιοθήκης.
Εκτιμάται ότι το έργο θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία ως το τέλος του χρόνου, ενώ σταδιακά θα παραδίδονται προς χρήση στους δημότες οι ενότητες που θα ολοκληρώνονται.

Όλα αυτά χάρη στον κύριο Ανδρέα Δεβλέτογλου που επιθύμησε τόσο βαθιά να προσφέρει στην κοινότητα του έναν πολιτιστικό θησαυρό. Ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση