Ψυχικό: Η πόλη, οι κάτοικοι, οι ιστορίες

Η ιστορία του Ψυχικού ξεκινά το 1927 και συνεχίζεται μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, όπως μας πληροφορεί το βιβλίο-λεύκωμα που έγραψε η κα. Νέλλη Λάβδα, πρόεδρος του Ο.Κ.Α.Π.Α.

Ψυχικό: Η πόλη, οι κάτοικοι, οι ιστορίες

Σε συνέντευξή της στο Παράθυρο, η κα. Λάβδα μιλάει για το Ψυχικό, όπως εκείνη το γνώρισε από το 1965 έως σήμερα. Στο λεύκωμά της, το οποίο κυκλοφορεί από το 2002, μας εξιστορεί τις αναμνήσεις της από μία γειτονιά που είναι πια και δική μας, από τους σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισε και συνεργάστηκε και μας ταξιδεύει στους ορίζοντες της νέας εποχής που ήταν κάποτε το όνειρο των κατοίκων.

Στις σελίδες του βιβλίου βρίσκουμε τις ιστορίες των πιο σημαντικών κτηρίων του Δήμου μας, των ανθρώπων που άλλαξαν την ιστορία του καθώς και την εξέλιξη του Ψυχικού στα χρόνια.

Το “Ειδικό Αρχείο” του Δήμου μας

Από το 2014, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την εξωστρέφεια. Μετά από την υποβολή του αιτήματός και του σχετικού φακέλου, γίνεται μέλος του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων». Η συμμετοχή του Δήμου στο δίκτυο έχει οφέλη αλλά και την υποχρέωση να τηρήσουμε τις ανάλογες δεσμεύσεις για τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας των πολιτών.

Διοικώντας ένα δήμο που απαρτίζεται από τρεις μικρές αλλά λαμπρές πόλεις, που η κάθε μία ξεχωρίζει γιατί έχει ιδιαίτερη φυσιογνωμία και αξιόλογη αυτόνομη πορεία μέσα στο χρόνο, ο προσανατολισμός της Δημοτικής Αρχής είναι, αφενός η ανάδειξη των θετικών και εμβληματικών στοιχείων της κάθε περιοχής, αφετέρου η εξάλειψη των διαφορών, η ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων και εν τέλει η ενσωμάτωση ώστε να αποκτήσει ο Δήμος την καινούργια του ταυτότητα.

Με αυτή τη νέα ταυτότητα θα προχωρήσουμε με ασφάλεια στη νέα εποχή. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταγράψουμε τις μνήμες και την ιστορία του τόπου μας.

Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε με τη συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, το «ειδικό αρχείο» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Εδώ θα μαζεύονται όλα τα στοιχεία που αφορούν στις πόλεις μας, στους προγόνους μας και στις γειτονιές μας, τα οποία θα τεκμηριώνονται και θα αποτελούν την προίκα του τόπου μας.

Αφήστε μια απάντηση