Τον Οκτώβριο του 2013 βρέθηκα στη Βουδαπέστη και επισκέφθηκα το Vam Design Center που φιλοξενούσε τότε τη φανταστική έκθεση του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Η έκθεση περιλάμβανε τους 200 πίνακες του που παρουσιάζονταν μέσα από κινούμενες εικόνες 3D μαζί με φωτογραφίες από τη ζωή και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε, εξελίχθηκε και μεγαλούργησε.

Τέσσερα χρόνια μετά η ίδια φαντασμαγορική έκθεση έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να συνεχίσει τη μαγευτική αυτή εμπειρία.

Βίνσεντ Βαν Γκογκ: ο άνθρωπος, ο ζωγράφος, η μεγαλοφυία

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ δημιούργησε τα πρώτα του σχέδια στην εφηβεία και έπειτα ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι από τη Χάγη στο Παρίσι και στην Άρλ. Εργάστηκε ως έμπορος τέχνης και ιεροκήρυκας αλλά τα χρώματα και τη σύνθεσή τους τη γνώριζε καλύτερα από όλους τους κορυφαίους ζωγράφους της εποχής του.

Οι πίνακες του βρέθηκαν διασκορπισμένοι σε όλες τις πόλεις που γύρισε, κάθε πίνακας ένα μεγαλούργημα χρωμάτων και τεχνικής. Οξύθυμος, παρεξηγημένος από πολλούς λόγω της απρόβλεπτης και προβληματικής συμπεριφοράς του, ο Βαν Γκογκ ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στη ζωγραφική και την ανύψωσε σε επίπεδα που δεν ήταν δυνατό να γίνουν κατανοητά από τους ανθρώπους της εποχής του.

Με ένα φλυτζάνι καφέ στο κίτρινο σπίτι, μια σειρά από ματαιωμένους έρωτες και θυελλώδεις φιλίες, στα γράμματα στον αδερφό του Τέο έγραφε πως ένιωθε ο εαυτός του μόνο όταν εργαζόταν πάνω στους πίνακες του. Και πράγματι, σε αυτές τις περιόδους της δημιουργικότητας, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν η καλύτερη εκδοχή τους εαυτού του αφήνοντας σε μας μια περιουσία ομορφιάς, καλλιτεχνίας και αποτυπωμάτων μιας μεγαλοφυίας που κατάφερε να δει τον κόσμο όπως κανένας άλλος δεν μπόρεσε.

Η έκθεση

Αυτό που σκεφτόμουν περπατώντας ανάμεσα στους ζωντανούς πίνακες του Βαν Γκογκ ήταν ότι κανείς δεν πρέπει αυτό να το χάσει γιατί είναι κάτι μοναδικά όμορφο. Γι’αυτό από τις 9 Νοεμβρίου του 2017, προγραμματίστε μια επίσκεψη σε αύτην την έκθεση σταθμό στην ιστορία της τέχνης.

Που; Στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα.

Πότε; Από τις 9 Νοεμβρίου 2017 μέχρι και τις 5 Μαρτίου του 2018.

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση