Επιστήμονες από τον Καναδά ανακάλυψαν έναν νέο βιονικό φακό, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο στάδιο κλινικών δοκιμών και αναμένεται να βάλει τέλος στην χρήση των γυαλιών και των φακών επαφής, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον τομέα της οφθαλμολογίας.

Τέλος στους φακούς και τα γυαλιά;

Ο νέος βιονικός φακός (Bionic Lens) αναμένεται να είναι στη διάθεση των οφθαλμοχειρουργών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο χειρούργος οφθαλμίατρος και Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Βασίλειος Κοζομπόλης δήλωσε ότι ο βιονικός φακός έχει τέτοιες τεράστιες δυνατότητες που η χρήση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπεράνθρωπες ικανότητες στην όραση.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο βιονικός φακός αντικαθιστά τον φυσικό φακό στο μάτι, μέσω της συνήθης και επιτυχημένης επέμβασης καταρράκτη, και έτσι αποκαθιστά την καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις. Μάλιστα, ο νέος φακός παρέχει δυνατότητες πέρα από εκείνες του φυσικού κρυσταλλοειδή φακού καθώς μπορεί να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις.

Τι λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τον κ. Κοζομπόλη, αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ο φακός θα διαθέτει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων και τροποποιήσεων. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας συστήματα προβολής, θα δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα προβολής της οθόνης του τηλεφώνου ή την ενσωμάτωση τεχνολογιών NASA για καλύτερη εστίαση και ανάλυσης της εικόνας. Ωστόσο, ο βιονικός φακός δεν θα μπορεί να αποκαταστήσει όλους τους τύπους των οφθαλμολογικών παθήσεων όπως τις διαταραχές στην αντίληψη των χρωμάτων, τις σοβαρές γενετικές νόσους τους αμφιβληστροειδούς, ή τα κατεστραμμένα οπτικά νεύρα.

Παρόλα αυτά, ο βιονικός φακός θα φέρει σίγουρα την επανάσταση στην Οφθαλμολογία όπως μέχρι σήμερα τη γνωρίζουμε.

Το αρχικό κόστος του φακού υπολογίζεται γύρω στα 3.200 δολάρια.

Πηγή: http://www.pronews.gr/

Αφήστε μια απάντηση