Έκτακτη Είδηση! Κρατική περιουσία σπίτια σε Ψυχικό, Γαλάτσι, Νέα Ιωνία;

Ιδιοκτήτες στις περιοχές Ψυχικό, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέο Ηράκλειο, Περιστέρι Νέα Ιωνία και άλλες καλούνται να … αποδείξουν (!) ότι τα σπίτια τους δεν ανήκουν σε δημόσια κτήματα παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές και οι ιδιοκτήτες τους έχουν πληρώσει ΕΝΦΙΑ!

Έκτακτη Είδηση! Κρατική περιουσία σπίτια σε Ψυχικό, Γαλάτσι, Νέα Ιωνία;

Ιδιοκτήτες σε πολλές περιοχές της Αττικής έχουν λάβει ένα από τα χιλιάδες ειδοποιητήρια του Υπουργείου Οικονομικών, τα οποία τους καλούν να αποδείξουν ότι τα σπίτια τους δεν είναι δημόσια περιουσία!

Αυτή η παράλογη ιστορία που έχει ξεκινήσει το ελληνικό κράτος αφορά σε ακίνητα, που ενώ έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και οι ιδιοκτήτες τους έχουν πληρώσει δισ. ευρώ σε φόρους (ΕΝΦΙΑ, φόρους μεταβίβασης ή αγοράς) τώρα βρίσκονται εν μέσω ενστάσεων καθ’υπόδειξη των Διευθύνσεων Δασών.

Ο λόγος είναι ότι οι περιοχές που είχαν δασικό χαρακτήρα στις αεροφωτογραφίες του 1945
πρέπει, σύμφωνα με τις Διευθύνσεις Δασών, να αποσταλούν στις Κτηματικές Υπηρεσίες για να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλουν τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο χωρίς να εξετάσουν τις πραγματικές συνθήκες και τις μεταβολές στα ακίνητα με την επίκληση του τεκμηρίου του Δημοσίου. Πολλές περιοχές εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης χωρίς επαρκείς ελέγχους και γνωμοδοτήσεις των οικείων Διευθύνσεων Δασών γεγονός που περιπλέκει περισσότερο το θέμα των ορίων τους.

Και το κουβάρι συνεχίζει να … περιπλέκεται!

Η ετεροχρονισμένη αποστολή των ειδοποιητηρίων ενισχύει το μπέρδεμα, καθώς ενώ οι ενστάσεις πρωτοκολλήθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2017, έφτασαν σε θιγόμενους πολίτες 10 ολόκληρους μήνες αργότερα – στις 9 Νοεμβρίου! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες αυτοί να χάσουν τις προθεσμίες των Επιτροπών Ενστάσεων, στις οποίες κανείς μπορεί να υπερασπιστεί την περιουσία του.

Οι μελέτες κτηματογράφησης αναρτήθηκαν στο Ψυχικό τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι κάτοικοι εσωτερικού είχαν δικαίωμα να προβάλουν αντιρρήσεις μέχρι και δύο μήνες μετά, ενώ το Δημόσιο και οι κάτοικοι εξωτερικού μέχρι και τέσσερις. Μεσολάβησε ένας χρόνος επεξεργασίας των ενστάσεων από τους μελετητές, προκειμένου να υποβάλουν την εισήγησή τους στις Επιτροπές Ενστάσεων που συγκροτούνται από την ΕΚΧΑ και οι οποίες ξεκίνησαν το έργο τους στα τέλη του καλοκαιριού.

Αρμόδιες πηγές από τα γραφεία κτηματογράφησης παραδέχονται ότι πολλά ειδοποιητήρια άργησαν να αποσταλούν στους δικαιούχους ή επιστράφηκαν από το ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα είτε να κοινοποιούνται στο παρά πέντε της εκδίκασης των ενστάσεων από τις αρμόδιες επιτροπές, είτε να φτάνουν εκ των υστέρων στους θιγόμενους πολίτες.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Oι Επιτροπές αποφαίνονται ερήμην των πολιτών αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο απορρίπτονται, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας το παράλογο της διαδικασίας. Αλλωστε και το Δημόσιο δεν φαίνεται να υπερασπίζεται με ιδιαίτερο ζήλο αυτές τις ενστάσεις, αναγνωρίζοντας στην πραγματικότητα ότι ο δασικός χαρακτήρας έχει εκλείψει προ πολλού.

Στο Ψυχικό υπήρξαν 4-5 περιπτώσεις όπου υπήρξαν εισηγήσεις των μελετητών ώστε να δικαιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο και ο λόγος ήταν ότι δεν υπήρχαν ισχυροί τίτλοι των ιδιωτών.

Όπως φαίνεται, οι δημόσιες υπηρεσίες αμφισβητούν τον νόμο για τη νέα γενιά κτηματογράφησης, αλλά και για τα παλαιότερα προγράμματα (2011), για τα οποία η συλλογή των δηλώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ετσι, το Δημόσιο συνεχίζει να υποβάλλει ενστάσεις και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται, αφού θα πρέπει να επιλύουν τις διαφωνίες στις Επιτροπές Ενστάσεων ή στη χειρότερη περίπτωση στα δικαστήρια.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση