Επιστήμονες κατασκευάζουν βιο-υπολογιστή από ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα!

Η έννοια “υπολογιστής” μας παραπέμπει σε μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία επεξεργάζεται πολλές και πολύπλοκες πληροφορίες. Αλλά το μέλλον διαγράφεται διαφορετικό!

Επιστήμονες κατασκευάζουν βιο-υπολογιστή από ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα!

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και της Ζυρίχης στην Ελβετία προοδεύει και κατασκευάζει βιο-υπολογιστές, από ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα, ενώ η εργασία τους εξηγεί λεπτομερώς το νέο αυτό σύστημα.

Χρησιμοποιώντας εννέα διαφορετικούς πληθυσμούς κυττάρων συναρμολογημένους σε 3D καλλιέργειες, η ομάδα των βιολόγων κατόρθωσε να τους κάνει να συμπεριφέρονται σαν ένα πολύ απλό ηλεκτρονικό υπολογιστικό κύκλωμα!

Αφαιρέστε την ηλεκτρική καλωδίωση και τη σηματοδότηση, αντικαταστήστε τις με χημικές εισόδους και έχετε έναν ζωντανό υπολογιστή που ανταποκρίνεται στα εισερχόμενα δεδομένα και μπορεί να τα επεξεργαστεί χρησιμοποιώντας στοιχειώδεις λογικές πύλες AND, NOT και OR.

Αυτή η ομάδα είχε προηγουμένως κατορθώσει να πάρει μερικά κύτταρα για να εκτελέσει βασικές προσθέσεις, αλλά για αυτό το έργο, έκαναν ειδικά γενετικά προγράμματα για καθένα από τους εννέα μεμονωμένους τύπους ανθρώπινων κυττάρων που χρησιμοποίησαν στον βιο-υπολογιστή τους.

Η βιοπληροφορική είναι ένας εκκολαπτόμενος ερευνητικός τομέας. Είναι απίστευτα δύσκολο να σχεδιάσουμε ένα τέτοιο σύστημα, διότι η βιολογική ύλη είναι πολύ πιο περίπλοκη και άγρια ​​από τα κυκλώματα χαλκού. 

Εάν οι προσπάθειες όπως αυτή συνεχίσουν, περιμένετε να δείτε εμφυτεύσιμους, ζωντανούς υπολογιστές μέσα στα ζώα – που μπορούν να ενσωματωθούν τέλεια με τη βιολογία τους – στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: iflscience.com

Αφήστε μια απάντηση