Ανοίγει η Αγορά του Παλαιού Ψυχικού

Αφού λύθηκαν οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας που διαχειρίζεται το κτίριο της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού, πρόκειται να λειτουργήσει και πάλι, αυστηρά όμως ως αγορά τροφίμων. Η περιοχή του Π. Ψυχικού και της Φιλοθέης προστατεύονται από ειδικά διατάγματα τα οποία εμποδίζουν τη διείσδυση άλλων χρήσεων γης εκτός της κατοικίας παρά τις προσπάθειες που γίνονται.  

Το 1924 ο Σωτήριος Μαγιάσης σχεδίασε το κτίριο της Παλαιάς Αγοράς του Ψυχικού το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1925 και 1928. Από το 1930 ήταν το κέντρο του Ψυχικού καθώς κάλυπτε τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων,  ενώ ήταν το σημείο συνάθροισης τους. Αποτελείται από 14 καταστήματα και η συνολική του έκταση είναι 973τμ. Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού κος Παντελής Ξυριδάκης, εξηγεί στην εφημερίδα Καθημερινή το ιδιοκτησιακό καθεστώς: «Ο δήμος έχει την ψιλή κυριότητα και η εταιρεία Κέκροψ την επικαρπία. Αυτό κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο, μετα από πολυετή δικαστική διαμάχη. Το κτίριο της Αγοράς παραμένει κλειστό εδώ και 30 χρόνια. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει εργασίες αναπαλαίωσης, όμως επιχείρησε να κάνει κάποιες αλλαγές στο κτίριο που δεν επιτρέπονταν, καθώς είναι διατηρητέο από το 2000. Παρενέβη λοιπόν το Δημόσιο και τις σταμάτησε. Πλέον όμως η εταιρεία έχει συμμορφωθεί, η δικαστική διαμάχη για την ιδιοκτησία έχει λήξει και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του κτιρίου.»

Αυστηρά και μόνο θα μπορούν να λειτουργούν καταστήματα πώλησης τροφίμων (όπως μανάβικα, κρεοπωλεία, delicatessen κ.λ.π.). Όπως αναφέρει το Διάταγμα του 1924 («πέρι οικοδομικού συνοικισμού Ψυχικού»): «Εξαιρέσει των κατά σχέδιον οριζομένων θέσεων προς ανέγερσιν αγοράς, εις την λοιπήν έκτασιν του συνοικισμού απαγορεύεται η χρήσις των κτιρίων για πάσης φύσεως καταστήματα, επιτρεπομένης της χρησιμοποιήσεως αυτών δια κατοικίας». Γι’ αυτό τον λόγο είναι αδύνατον να συμβεί κάτι διαφορετικό καθώς οι χρήσεις γης για την περιοχή του Π.Ψυχικού καθορίζονται από το διάταγμα.

Καθώς κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες για διαφορετικές χρήσης γης που δεν είναι στα προβλεπόμενα, το Διάταγμα έχει προστατευθεί από τις πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Δήμαρχος αναφέρει :«Το διάταγμα του Ψυχικού, όπως και το αντίστοιχο της Φιλοθέης έχουν κριθεί πολλές φορές από το ΣτΕ και παραμένουν ισχυρά, δεν μπορούν να τροποποιηθούν επί το δυσμενέστερο.»

Όπως ισχύει σε περιοχές με ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, το Π.Ψυχικό και η Φιλοθέη παρά την πρόσφατη αλλαγή των χρήσεων γης από το Νέο Προεδρικό Διάταγμα, δεν επηρεάζεται. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα κάποιες νέες χρήσεις ,όπως είναι τα «πράσινα σημεία» να μένουν υποχρεωτικά εκτός σχεδιασμού στις περιοχές που αναφέραμε. Τέλος ο Δήμαρχος κος Ξυριδάκης αναφέρει :«Εκτιμώ ότι το Νέο Διάταγμα για τις χρήσεις γης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση η σωστή εφαρμογή εξαρτάται από τους δήμους.».

Αφήστε μια απάντηση