Εξωτερικό Ι.Ν. Αγίας Φιλοθέης

Η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης ανακαλύφθηκε τυχαία το 1934 κατά τη διαδικασία εξόρυξης κοκκινόπετρας που προοριζόταν για το κτίσιμο των σπιτιών της περιοχής. Η κρύπτη αυτή, που ήταν και η αιτία να μετονομαστεί ο τότε οικισμός της Νέας Αλεξάνδρειας σε Φιλοθέη, επικοινωνούσε μέσω μιας υπόγειας σήραγγας με το μετόχι της Καλογρέζας, που υπαγόταν στο Μοναστήρι των Αθηνών, δηλαδή του Αγ. Ανδρέου.

Η Αγία Φιλοθέη (κατά κόσμον Παρασκευή) ήταν γόνος αρχοντικής βυζαντινής οικογένειας γαιοκτημόνων, των Μπενιζέλων και, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας του 16ου αιώνα, ανέπτυξε σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση. Βασική της επιδίωξη ήταν η τόνωση του ορθόδοξου ιδεώδους και η διατήρηση της ελληνικής συνείδησης. Δέκα χρόνια μετά το θάνατο των γονιών της εκάρη μοναχή και έλαβε το όνομα Φιλοθέη.

Εκκλησία Αγίας Φιλοθέης

Εκκλησία Αγίας Φιλοθέης

Τη νύχτα της 2ας προς 3ης Οκτωβρίου 1588, κατά τη διάρκεια ιερής ολονυχτίας που επιτελούσαν οι μοναχές προς τιμή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (πολιούχου Αγίου της Αθήνας) στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, οι Τούρκοι εφορμούν και αφού τη βασάνισαν, την εγκατέλειψαν ημιθανή έξω από τη μονή της.

Κρύπτη Αγίας Φιλοθέης - εσωτερικό του Ναού

Κρύπτη Αγίας Φιλοθέης – εσωτερικό του Ναού

Οι μοναχές της την μετέφεραν στην κρύπτη της στην Καλογρέζα. Εκεί, στις 19 Φεβρουαρίου 1589, υπέκυψε στα τραύματά της. Ενταφιάστηκε στο δεξιό μέρος του ιερού βήματος του Αγίου Ανδρέα, ενώ αιώνες αργότερα το σκήνωμα της μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα μέχρι σήμερα.

H Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 19 Φεβρουαρίου. 

Κάντε κλικ στο χάρτη για οδηγίες πρόσβασης.

Κρύπτη Αγίας Φιλοθέης - Τοποθεσία

Κρύπτη Αγίας Φιλοθέης – Τοποθεσία

 

 

Αφήστε μια απάντηση