Ανακαλύψτε τα σκίτσα της διακεκριμένης εικαστικού του Ψυχικού, Έλλης Σο

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα θα φιλοξενήσει την αναδρομική έκθεση “Ξανά στο Ψυχικό” της διακεκριμένης εικαστικού και σκιτσογράφου από το Ψυχικό, Έλλης Σολωμονίδου-Μπαλάνου από τις 10 Δεκεμβρίου έως και τις 8 Μαρτίου.

Ανακαλύψτε τα σκίτσα της διακεκριμένης εικαστικού του Ψυχικού, Έλλης Σολωμονίδου-Μπαλάνου!

Η Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου γεννήθηκε στο Ψυχικό. Η οικογένεια του πατέρα της ήταν από τη Σμύρνη και της μητέρας της από την Κωνσταντινούπολη. Η Έλλη άρχισε να ζωγραφίζει προτού ακόμα μάθει να γράφει. Μόλις τελείωσε το Αρσάκειο, μπήκε στη σχολή Καλών Τεχνών -στην τάξη του Μόραλη- απ’ όπου βγήκε σύντομα για οικονομικούς λόγους.

Μετά τη διακοπή των σπουδών της, εργάστηκε ως μακετίστα και ως σχεδιάστρια σε γραφείο διακοσμήσεως εσωτερικών χώρων και αργότερα στο σχεδιαστήριο της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα φοίτησε στη σχολή Δοξιάδη, στο Τμήμα Σκηνογραφίας με δασκάλους της τον Τσαρούχη, τον Τάσσο και Βασιλείου και τέλειωσε και τις σπουδές της στο Γαλλικό, όπως και στο Ιταλικό Ινστιτούτο, από το οποίο πήρε υποτροφία για μαθήματα Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια.

Από το 1960 έως το 1993, σκηνογράφησε 14 έργα κυρίως στην Λυρική, στου Ευαγγελάτου και στο Ελεύθερο θέατρο. Από το ’61 ξεκίνησε η συνεργασία της με τη “Μεσημβρινή” και τις “Εικόνες” της Ελένης Βλάχου, ως σκιτσογράφος καλλιτεχνικών σελίδων τους, όπου και παρέμεινε ως το ’67, όταν διακόπηκε η έκδοσή τους λόγω Δικτατορίας. Η Ελένη Βλάχου την προσέλαβε το 1974 μετά την επανέκδοση της “Καθημερινής”. Το 1988 εκδόθηκε σε πολυτελή τόμο το βιβλίο της “30 χρόνια σκίτσα”.

Τα ασπρόμαυρα σκίτσα της είναι λιτά, εντυπωσιακά ακριβή και ιδιαιτέρως περιεκτικά. Αυτό, όμως, που τα χαρακτηρίζει και τα διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλα είναι η έντονη θεατρικότητά τους και η ικανότητα μεταφοράς στο χαρτί, όχι μόνο της σκηνικής πληροφορίας, αλλά κυρίως της ατμόσφαιρας της σκηνής. Η έκταση και η πυκνότητα της δουλειάς της στο χρόνο είναι τέτοια που το έργο της στην ουσία αποτελεί την καταγραφή, σε μορφή σκίτσων, μισού αιώνα πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας, της οποίας η Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα, αφιερωμένη στην αξιόλογη αυτή καλλιτέχνιδα, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: