Η γιορτή τσίπουρου έρχεται στη Φιλοθέη!

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου … τα φαρμάκια πάνε κάτω με τσίπουρα και καλή παρέα στη Φιλοθέη!

Η γιορτή τσίπουρου έρχεται στη Φιλοθέη!

Ο Ελληνικός Λαογραφικός & Ιστορικός Όμιλος διοργανώνει την καθιερωμένη αυτή την εποχή Γιορτή Τσίπουρου στη Φιλοθέη με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση με προϊόντα του ακριτικού χωριού Μολυβδοσκέπαστο, πραγματοποιείται στα πλαίσια αδελφοποίησης του συγκεκριμένου χωριού με τον πρώην Δήμο Φιλοθέης.

Το χωριό είναι κτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του όρους Νεμέρτσικα, σε υψόμετρο 596μ, και απέχει 17 χλμ από την Κόνιτσα και μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Αλβανία. Η Διπαλίτσα, όπως ονομαζόταν παλιά, υπήρξε από την αρχαιότητα συγκοινωνιακός κόμβος και σημαντικό οικονομικό και διοικητικό κέντρο.

Το τσίπουρο έχει μακρά παράδοση παρασκευής, που ξεκινά από την εποχή του Ησίοδου (7ος αιώνας π.Χ.), του Ιπποκράτη και του Αριστοτέλη (5ος και 4ος αιώνας π.Χ., αντίστοιχα) και από τα Ελληνιστικά χρόνια στην Αίγυπτο. Η διαδικασία παρασκευής βελτιώθηκε περισσότερο στα Βυζαντινά χρόνια, από Έλληνες μονάχους στο Άγιο Όρος, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Το τσίπουρο παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα από διάφορες ποικιλίες σταφυλιών με (ή χωρίς) σπόρους από αρωματικά φυτά (Pimpinella anisum – γλυκάνισος, Foeniculum vulgare – μάραθος, κ.λπ.).

Που γίνεται: Τένις Φιλοθέης, Καλλιγά & Δάφνης

Πότε γίνεται: Κυριακή 10 δεκεμβρίου, 10:00 – 16:00.