Μαθαίνουμε για τον καρκίνο του λάρυγγος στη Μορφωτική και Πολιτιστική Λέσχη Φιλοθέης

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30, η Μορφωτική και Πολιτιστική Λέσχη Φιλοθέης προσκαλεί τον διακεκριμένο ιατρό κ. Ευστράτιο Βαρλετζίδη, Ωτορινολαρυγγολόγο, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα μας μιλήσει για τον Καρκίνο του Λάρυγγος.

Μαθαίνουμε για τον καρκίνο του λάρυγγος στη Μορφωτική και Πολιτιστική Λέσχη Φιλοθέης

Σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο κ. Βαρλετζίδης θα μας πληροφορήσει σχετικά με τον Καρκίνο του Λάρυγγα αλλά και τις ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισής του.

 

Ο Καρκίνος του λάρυγγα, αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο κεφαλής και τραχήλου παγκοσμίως και αντιστοιχεί στο 3,5% όλων των καρκίνων γενικώς. Στον ευρωπαϊκό χώρο η μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου παρατηρείται στις μεσογειακές χώρες και την ανατολική Ευρώπη ενώ η μικρότερη στις σκανδιναβικές χώρες.

Μελέτες του 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο , δείχνουν επιπτώσεις της νόσου 3.6 ανά 100.000 κατοίκους, θνησιμότητα 1.3 ανά 100.000 και πενταετής επιβίωση περίπου στο 60% γενικώς.

Οι ηλικίες από 45-70 ετών προσβάλλονται πιο συχνά με τη μέγιση επίπτωση στα 65 έτη , συναντάται όμως και σε πολύ νεότερες ή και μεγαλύτερες ηλικίες. Το ανδρικό φύλο υπερέχει , παρουσιάζοντας ποσοστά νόσησης περίπου στο 90% έναντι 10% των γυναικών.