Τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στη χαρά και τη μακροζωία!

Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί, πολλές φορές, να είναι μπελάς, αλλά είναι ένας μπελάς που αξίζει, αφού έρευνα λέει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι πιο υγιείς, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αισθάνονται λιγότερη μοναξιά σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν ζώα στο σπίτι.

Τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στη χαρά και τη μακροζωία!

Και όχι μόνο.. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, όσοι έχουν κατοικίδια είναι πιο ευσυνείδητοι, πιο εξωστρεφείς και φοβούνται λιγότερο!

Τα κατοικίδια είναι πηγές κοινωνικής και συναισθηματικής υποστήριξης για τους ανθρώπους ενώ παράλληλα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην γενικότερη ευημερία τους. 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και από το Πανεπιστήμιο Saint Louis στο Μιζούρι διεξήγαγαν τρία πειράματα προκειμένου να αποσαφηνίσουν τα οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα στους ανθρώπους. Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.

Το πρώτο Πείραμα

Οι ερευνητές εξέτασαν 217 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη, εκ των οποίων το 77% ήταν γυναίκες. Η ομάδα απάντησε σε ερωτήσεις που αποσκοπούσαν στο να καθορίσουν αν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων διαφέρουν από τους ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια ως προς την ευεξία και τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και προσαρμόζονται ευκολότερα σε σχέση με όσους δεν έχουν κατοικίδια.

Το δεύτερο Πείραμα

Οι επιστήμονες, στη συνέχεια, εξέτασαν 56 ιδιοκτήτες σκύλων με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη (εκ των οποίων το 91% ήταν γυναίκες). Οι απαντήσεις έδειξαν ότι, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αυξημένο το αίσθημα της ανιδιοτέλειας, της αυτοεκτίμησης αλλά και μεγαλύτερη ευημερία.

Το τρίτο Πείραμα

Η τρίτη ομάδα περιλάμβανε 97 φοιτητές με μέσο όρο ηλικίας τα 19 έτη. Τα αποτελέσματα αξιολόγησης αυτής της ομάδας έδειξαν ότι, τα κατοικίδια ζώα ανακουφίζουν σε μεγάλο βαθμό τα δυσάρεστα συναισθήματα που ακολουθούν μια απόρριψη.

 

Μετά από όλα αυτά, δεν μένει παρά να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μικρούς φίλους μας που συμβάλλουν τόσο πολύ στην ευτυχία μας!