Η συνομιλία με τα κατοικίδια ζώα είναι σημάδι ευφυΐας, σύμφωνα με επιστήμονες

Αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συνομιλούν καθημερινά με τα ζώα τους, με το ίδιο τρόπο που θα συνομιλούσαν με ανθρώπους. Αν είστε από εκείνους που μιλούν στα κατοικίδια τους όπως μιλούν στους φίλους τους, τότε σας έχουμε εξαιρετικά νέα. Η ικανότητα αυτή ονομάζεται ανθρωπομορφισμός και είναι σημάδι ευφυΐας!

Η συνομιλία με τα κατοικίδια ζώα είναι σημάδι ευφυΐας, σύμφωνα με επιστήμονες

Ο ανθρωπομορφισμός είναι η απόδοση ανθρώπινων χαρακτηριστικών, συναισθημάτων ή προθέσεων σε μη ανθρώπινα πλάσματα.

Για να παραθέσουμε τα ακριβή λόγια του Nicholas Epley, ενός εκπαιδευτή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στον τομέα της συμπεριφορικής επιστήμης “ο ανθρωπομορφισμός, ιστορικά, έχει αντιμετωπιστεί ως σημάδι ανοησίας ή παιδιάστικης συμπεριφοράς, ωστόσο είναι ένα φυσικό προϊόν της τάσης που έχουν οι άνθρωποι που είναι μοναδικά ευφυείς.

Η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κανείς μη ανθρώπινα πλάσματα ως ανθρώπους είναι συνήθως αποδεκτή στα παιδιά, αλλά στους ενήλικες αντιμετωπίζεται ως “παράξενη συμπεριφορά”. Οι ανθρωπολόγοι, όμως, διαφωνούν.

Σε μια έρευνα του Χάρβαρντ, η οποία διεξήχθη το 2011, οι ερευνητές παρουσίασαν σε μια ομάδα ανθρώπων φωτογραφίες με μωρά και ενήλικα ζώα, από τις οποίες οι περισσότεροι συμμετέχοντες επέλεξαν τα μωρά και συμφώνησαν ότι θα τους έδιναν ανθρώπινα ονόματα και θα τους απευθύνονταν ανάλογα με το φύλο τους. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί οι άνθρωποι ως κοινωνικά πλάσματα προσπαθούν να δημιουργήσουν σχέσεις με όλα τα υπόλοιπα πλάσματα!

Από όλα αυτά προκύπτει ότι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αξιοθαύμαστος και ακόμα και σήμερα, παρά τις εξελίξεις στην επιστήμη, δεν μας είναι γνωστές όλες οι λειτουργίες του. Ωστόσο, όλες αυτές οι λειτουργίες είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και την επιβίωσή του στον πλανήτη.

Από την άλλη μεριά, έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι, η συνομιλία με τα ζώα οφελεί και εκείνα καθώς μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τους ήχους των λέξεων σε συνδυασμό με τις χειρονομίες και τα συναισθήματα και ο εγκέφαλος τους αναπτύσσεται ανάλογα.

Όχι λοιπόν, δεν είστε τρελοί που μιλάτε στα ζώα σας όπως μιλάτε σε ανθρώπους! Κάθε άλλο!