Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το Μάρτιο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη!

Περιμένοντας την άνοιξη, τον Μάρτιο οι Λέσχες Ανάγνωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού μας υποδέχονται με συζητήσεις γύρω από συναρπαστικά βιβλία αλλά και πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς βιβλιοφάγους μας.

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το Μάρτιο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη!

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, η Αγγλόφωνη Λέσχη Ανάγνωσης The English Book Club θα συζητήσει γύρω από το βιβλίο “Burial Rites” της Hannah Kent.

Υπόθεση του Βιβλίου:

Ένα λαμπρό λογοτεχνικό ντεμπούτο, εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία: οι τελευταίες ημέρες μιας νεαρής γυναίκας που κατηγορήθηκε για δολοφονία στην Ισλανδία το 1829.

Με φόντο το άγριο τοπίο της Ισλανδίας, η Kent ζωντανεύει την ιστορία της Άγκνες, η οποία κατηγορήθηκε για τη βίαιη δολοφονία του πρώην κυρίου της. Η Άγκνες αποστέλλεται σε μια απομονωμένη φάρμα και περιμένει την εκτέλεση της. Τρομαγμένοι από την προοπτική φιλοξενίας ενός καταδικασθέντος δολοφόνου, η οικογένεια της φάρμας αρχικά αποφεύγει την Άγκνες.

Μόνο ο Tóti, ένας ιερέας που η Άγκνες έχει επιλέξει μυστηριωδώς ως πνευματικό κηδεμόνα της, επιδιώκει να την καταλάβει. Όμως, καθώς ο θάνατος της Άγκνες πλησιάζει, η σύζυγος του αγρότη και οι κόρες του μαθαίνουν ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην εντυπωσιακή ιστορία που έχουν ακούσει. Καθηλωτικό και πλούσιο σε λυρισμό, το βιβλίο Burial Rites θυμίζει μια μακρινή εποχή και έναν αλλοτινό τόπο ενώ θέτει το ερώτημα πώς μπορεί μια γυναίκα να ελπίζει όταν η ζωή της εξαρτάται από τις ιστορίες που λένε οι άλλοι για εκείνη;

Πότε: Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, 18:00

Που: Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού, Στρ. Κάλλαρη 13, Νέο Ψυχικό

Συντονίστρια Συζήτησης: Alexandra Pel

 

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, η Λέσχη Ανάγνωσης θα συζητήσει γύρω από τη συλλογή διηγημάτων “Ντεπό” του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Υπόθεση του Βιβλίου:

Στη γραμμή, στην παραίσθηση μεταξύ ύπνου και ξύπνου μισοβλέπω ακόμα ιστορίες (κρύβε-μίλα) που μπλέκονται με άλλες, δικές μου, ή τρίτων, προηγούμενες κι επόμενες. Από τσιγάρο σε τσιγάρο μετακινούνται αυθαίρετα στα πίσω λατομεία του νου ως τακτικοί θαμώνες, ή κατάδικοι που χωρίζονται, χάνονται και επανέρχονται ίδιες και διαφορετικές. Παλιά σκυλιά που κοπάδιασαν στη μνήμη και γαυγίζουν μετά θάνατον. Σα να βγάζεις δύο, τρία τομάρια από ένα πρόβατο, ή σαν την υστεροφημία ενός φιλιού. 

Πέσε-σήκω αλλοιώνονται πάλι όλα, οπότε κρατώ συνάψεις και νήματα, μπλέκοντά τα με νέες, αιωρούμενες εικόνες και θαμμένα γεγονότα που μεταβάλλονται διαρκώς απ’την επεξεργασία και την επινόηση, φτιάχνοντας ρευστούς τάπητες-απολυτίκια πεταμένα στο νερό. Ξαναγεννιέται ο πολφός των λέξεων και οι σπαστές αυτές αφηγήσεις γίνονται ντεπό, θυρίδες για το αύριο που θα έχω ένδεια φωσφόρου. Αν και όλα, εντέλει, σπαργανώνονται στην περιοχή του απρόσληπτου.

Πότε: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, 18:00

Που: Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού, Στρ. Κάλλαρη 13, Νέο Ψυχικό

Συντονίστρια Συζήτησης: Αλεξάνδρα Παπάζογλου

 

Τα Σάββατα 2 και 23 Μαρτίου, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, Μικροί Βιβλιοφάγοι, έχει τη δική της συνάντηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στην εποχή της τεχνολογίας, που απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τα παιδιά από το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης «Μικροί Βιβλιοφάγοι» ενθαρρύνει τα παιδιά να ενδιαφερθούν για τα βιβλία. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, να συναντήσουν διάφορους ήρωες και να ταυτιστούν μαζί τους, να αναγνωρίσουν δικά τους συναισθήματα και να μιλήσουν γι’ αυτά, να συμμετέχουν σε ευχάριστες δραστηριότητες και χειροτεχνίες.

Η παιδική Λέσχη απευθύνεται σε παιδιά από 5-9 ετών.

Πότε: Σάββατα 2 και 13 Μαρτίου 2019, 12:00-13:30

Που: Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού, Στρ. Κάλλαρη 13, Νέο Ψυχικό

Συντονίστρια: Ζέφη Συρίβλη