Αντιπαράθεση Βαρώτσου-Ζορμπά για τον "Δρομέα": Τι συμβαίνει με το εμβληματικό γλυπτό

Βαθιά ανησυχία προκάλεσε η αποκάλυψη του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, του πρότεινε να μεταφερθεί στα Σκόπια ο «Δρομέας», το εμβληματικό γλυπτό που κοσμεί το κέντρο της Αθήνας.

Αντιπαράθεση Βαρώτσου-Ζορμπά για τον “Δρομέα”: Τι συμβαίνει με το εμβληματικό γλυπτό

Ο “Δρομέας” βρίσκεται από το 1994 απέναντι από το Χίλτον. Τις τελευταίες μέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ έχουν πάρει φωτιά, όταν ο δημιουργός του καλλιτεχνικού έργου αποκάλυψε την πρόταση να μεταφερθεί ο “Δρομέας” στα Σκόπια, την οποία η Υπουργός Πολιτισμού διαψεύδει ότι εισηγήθηκε.

Η κ. Ζορμπά χαρακτήρισε τη δήλωση αβάσιμη, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. ‘Άλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων».

Ο καλλιτέχνης κ. Βαρώτσος, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι στη συνάντησή του με την Υπουργό Πολιτισμού, η κ. Ζορμπά πρότεινε τη μεταφορά του “Δρομέα” από την Αθήνα στα Σκόπια και ανταλλαγή του γλυπτού με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Ο κ. Βαρώτσος απαντώντας, είπε “η κ. Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα.».

Η κυρία Ζορμπά από την πλευρά της εξήγησε ότι «στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διάσημος γλύπτης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω πέσει από τα σύννεφα με τη διάψευση από την πλευρά της υπουργού.Όλο αυτό με προσβάλλει. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει. Δεν είμαι τρελός, με προσβάλλει η διάψευση της υπουργού».

Αυστηρή παρέμβαση για την υπόθεση έκανε από την πλευρά του και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Σε ανάρτησή του στα social media ο Κώστας Μπακογιάννης έγραψε: «Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό της».

Πηγή: Kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr