Γκυστάβ Φλουράνς: Μια ομιλία για τον μεγάλο Φιλέλληνα!

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου διοργανώνεται ομιλία για τον μεγάλο, ξεχασμένο Φιλέλληνα Γκυστάβ Φλουράνς που έδρασε στα χρόνια της κρητικής εξέγερσης.

Γκυστάβ Φλουράνς: Μια ομιλία για τον μεγάλο Φιλέλληνα!

Ο Φιλελληνισμός υπήρξε ένα ιδεολογικό κίνημα του ευρύτερου κινήματος του Διαφωτισμού και είχε τις ρίζες του στον θαυμασμό για την Αρχαία Ελλάδα, τους τρόπους σκέψης και την τέχνη των αρχαίων Ελλήνων. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, ο Φιλελληνισμός εξελίχθηκε σε κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης των υποδουλωμένων Ελλήνων.

Με το ξέσπασμα της κρητικής εξέγερσης ενάντια στους Τούρκους (1866-1869) και το Ολοκάυτωμα του Αρκαδίου (1866) αναζωπυρώνεται ο γαλλικός φιλελληνισμός. Ο νεαρός επιστήμονας από την μεγαλοαστική οικογένεια, Γκυστάβ Φλουράν (1838 – 1871), εγκατέλειψε την άνετη ζωή και την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία για να έλθει στην Ελλάδα, να νοτιογραφηθεί Κρητικός και να αναδείξει το Κρητικό ζήτημα, όχι μόνο με δημοσιεύσεις στον πανευρωπαϊκό τύπο αλλά και με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στα βουνά της Κρήτης θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωής του. Η όλη δράση του ανέγειρε πολλές διαμαρτυρίες μέχρι το 1868, όταν και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει οριστικά την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει τιμήσει όσο τον άξιζε τον μεγάλο αυτόν φιλέλληνα.

Η κα Μαρία Μενεγάκη, Διδάκτωρ γαλλικής και συγκριτικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και ομότιμη καθηγήτρια της ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μας πάει πίσω στο παρελθόν, τότε που αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Γάλλου δημοκράτη και επαναστάτη του 19ου αιώνα με διεθνή δράση, μάρτυρα της ελευθερίας, Gustave Flourens.

Πότε γίνεται: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, 20:00

Που γίνεται: Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό, τηλ.: 210 6745 135 (Απαραίτητη η κράτηση θέσης.)