Τρώμε χιλιάδες κομμάτια πλαστικού κάθε χρόνο, εξηγούν οι επιστήμονες

Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, τα οποία οι επιστήμονες αποκαλούν μικροπλαστικά είναι παντού: στο βυθό της θάλασσας, ανακατεμένα με την άμμο της παραλίας, ταξιδεύουν με τον άνεμο… και είναι, επίσης, μέσα μας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μικροπλαστικά βρέθηκαν σε δείγματα κοπράνων οκτώ ατόμων που συμμετείχαν σε μια πιλοτική μελέτη προκειμένου να διερευνηθεί το αν οι άνθρωποι μπορεί να καταναλώνουν ακουσίως πλαστικό.

Τώρα, μια νέα μελέτη στο περιοδικό Environmental Science and Technology αναφέρει ότι, είναι πιθανό οι άνθρωποι να καταναλώνουν οποιαδήποτε ποσότητα μεταξύ 39.000 και 52.000 μικροπλαστικών σωματιδίων το χρόνο. Με τις πρόσθετες εκτιμήσεις για το πόσο μικροπλαστικό μπορεί να εισπνευστεί, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 74.000.

Ένα μικροπλαστικό σωματίδιο είναι οποιοδήποτε κομμάτι πλαστικό μικρότερο από πέντε χιλιοστά, αλλά πολλά είναι πολύ μικρότερα και μόνο ορατά κάτω από ένα μικροσκόπιο. Η μελέτη εξέτασε τις υπάρχουσες έρευνες για μικροπλαστικά που βρέθηκαν στη μπύρα, το αλάτι, τα θαλασσινά, τη ζάχαρη, το αλκοόλ και το μέλι. Προκειμένου να υπολογιστεί η συχνότητα που ένας άνθρωπος μπορεί να φάει κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια σε ένα χρόνο, η μελέτη εξέτασε τις συστάσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης μελέτες που διερεύνησαν την ποσότητα μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό και στον αέρα. Οι άνθρωποι που πληρούν τη συνιστώμενη πρόσληψη νερού μέσω του νερού της βρύσης καταναλώνουν επιπλέον 4.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως, ενώ όσοι πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό καταναλώνουν επιπλέον 90.000, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με το πλαστικό που υπάρχει στο σώμα μας; Εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας; Μήπως βυθίζεται στο έντερο; Ή απλά περνάει χωρίς να προκαλεί βλάβες;

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το μέγεθος των μικροπλαστικών που μπορεί να ανεχθεί ένα σώμα ή πόση ζημιά μπορεί αυτό να κάνει. Το 2017, μια μελέτη από το King’s College στο Λονδίνο υπέθεσε ότι, με την πάροδο του χρόνου, το συσσωρευτικό αποτέλεσμα της κατάποσης πλαστικού θα μπορούσε να είναι τοξικό.

Διαφορετικοί τύποι πλαστικού έχουν διάφορες τοξικές ιδιότητες. Ορισμένοι είναι κατασκευασμένοι με τοξικά χημικά όπως το χλώριο, ενώ άλλοι περιέχουν ίχνη χημικών ουσιών, όπως ο μόλυβδος που βρίσκεται στο περιβάλλον. Η συσσώρευση αυτών των τοξινών με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Leah Bendell, οικο-τοξικολόγος του Πανεπιστημίου Simon Fraser στον Καναδά, λέει ότι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται σε μορφή θραυσμάτων, σφαιριδίων, χαντρών, ινών και μεμβράνης. Μπορεί να αποτελούνται από διάφορα υλικά με εκατοντάδες διαφορετικά χημικά πρόσθετα. Για το λόγο αυτό, κάποια μπορεί να φιλοξενούν τοξικές χημικές ουσίες, ενώ άλλα θα μπορούσαν να είναι κατάλληλοι φορείς για βακτήρια και παράσιτα.

Πηγή: National Geographic