Πότε ξεκινούν τα μαθήματα Μπριτζ για αρχάριους

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο κύκλος μαθημάτων μπριτζ για αρχάριους, όπως ανακοινώθηκε από τον Αθλητικό Όμιλο Μπριτζ Ψυχικού, ο οποίος είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό αθλητικό σωματείο μπριτζ και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων για τον Οκτώβριο έχει οριστεί ως εξής:

Δευτέρα 14/10/2019 και ώρα 16:30
Τετάρτη 16/10/2019 και ώρα 10:30
Πέμπτη 17/10/2019 και ώρα 17:00
Κυριακή 20/10/2019 και ώρα 18:30

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στη διεύθυνση Ταϋγέτου 23, 15452, Ψυχικό ενώ αν κάποιος επιθυμεί να λάβει περαιτέρω πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει με την κα. Μαρία Μπενιού στο κινητό τηλέφωνο 6977152445 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση  benioumaria@gmail.com.

Λίγα Λόγια για το Μπριτζ

Η προέλευση του μπριτζ φαίνεται να έχει τις βάσεις της σε δύο θεωρίες. Η πρώτη θεωρία υποστηρίζει ότι, το μπριτζ προήλθε από το whist με τη δημιουργία του Biritch (ή ρωσικό Whist) τον 19ο αιώνα, εξελίχθηκε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα για να αποτελέσει τελικά το σημερινό παιχνίδι όπως το γνωρίζουμε. Η ίδια η λέξη biritch είναι μια μεταφορά της ρωσικής λέξης Бирюч. Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες επινόησαν το παιχνίδι μπριτζ ενώ υπηρετούσαν στον Κριμαϊκό Πόλεμο. Το παιχνίδι πήρε το όνομά του από τη Γέφυρα του Γαλατά (Galata Bridge), μια γέφυρα που καλύπτει το Χρυσό Κέρας και συνδέει τα παλιά και νέα μέρη της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης, την οποία διασχίζουν καθημερινά για να πάνε σε καφετέρια για να παίξουν χαρτιά (1).

Στην Ελλάδα, το μπριτζ έφτασε την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και πηγές λένε ότι, ήταν εξαιρετικά διαδεδομένο στους κύκλους των πολιτικών. Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξήχθη το 1965, στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκη η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ), η οποία αναγνωρίστηκε το 1975. Σήμερα το Μπριτζ αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα και η ομοσπονδία του αθλήματος υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το μπριτζ παίζεται κυρίως από 4 παίκτες, με μία κανονική τράπουλα των 52 φύλλων, η οποία περιέχει 4 χρώματα (SUITS), από 13 φύλλα στο κάθε χρώμα. Οι θέσεις των παικτών φέρουν τα ονόματα των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα (Βορράς / North – Νότος / South, Ανατολή / East – Δύση / West). Οι παίκτες οι οποίοι κάθονται απέναντι αποτελούν ένα ζευγάρι (partners), ενώ αυτοί που κάθονται δεξιά κι αριστερά τους αποτελούν τους αντίπαλους. Το παιχνίδι συγγενεύει με την πρέφα και το μπουρλότ ή μπιλότ, είναι δηλαδή ένα παιχνίδι βασισμένο σε μπάζες οι οποίες στο μπριτζ ονομάζονται λεβέ (TRICK) (2). Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το πώς παίζεται το παιχνίδι με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ.

Πηγές:

Truscott, Alan (1992). Bridge. The New York Times. Ανακτήθηκε στις 2019-09-27.

Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ. Πώς παίζεται το Μπριτζ. Ανακτήθηκε στις 2019-09-27. https://www.hellasbridge.org/pos-pezete-to-britz/