Από που μας ήρθε η γιορτή του Halloween;

Το Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Η παράδοση του Halloween έχεις τις ρίζες της στην αρχαία κέλτικη γιορτή “samhain”, κατά την οποία οι άνθρωποι ανάβαν φωτιές και φορούσαν κοστούμια για να εξορκίσουν τα φαντάσματα και τα πνεύματα.

Τον 8ο αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΙΙ καθιέρωσε την 1η Νοεμβρίου ως την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Το βράδυ, λοιπόν, της προηγούμενης ημέρας (δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου)” έγινε γνωστό ως το “Βράδυ των Αγίων Πάντων” ή “All Hallows Eve”, το οποίο αργότερα έγινε το γνωστό σε όλους μας “Halloween”.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, το Halloween εξελίχθηκε σε μια γιορτή με πολλές δραστηριότητες, όπως το “Φάρσα ή Κέρασμα” (“Trick or Treat”), το σκάλισμα της κολοκύθας, τα κοστούμια, τις γιορτινές συγκεντρώσεις σε σπίτια αλλά και την κατανάλωση γλυκών.

Οι Αρχαίες Ρίζες του Halloween

To Halloween προέρχεται από την αρχαία γιορτή των Κελτών “samhain” (προφέρεται σοου-ιν). Οι Κέλτες, οι οποίοι έζησαν πριν 2,000 χρόνια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και το βόρειο τμήμα της Γαλλίας, γιορτάζαν την πρωτοχρονιά τους την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Αυτή η μέρα για εκείνους σήμαινε το τέλος του καλοκαιριού και του θέρους και το ξεκίνημα του σκοταδιού και του κρύου χειμώνα, ο οποίος συμβόλιζει και τον ανθρώπινο θάνατο. Οι Κέλτες πίστευαν ότι, τη νύχτα πριν την Πρωτοχρονιά, τα όρια μεταξύ των δύο κόσμων (ζωντανών και νεκρών) μπερδεύονταν. Τη νύχτα, λοιπόν, της 31ης Οκτωβρίου, λοιπόν, γιορτάζαν το “samhain”, κατά το οποίο πιστεύαν ότι τα πνεύματα των νεκρών ξαναγυρνούσαν στη γη.

Τα πνεύματα αυτά ήταν υπεύθυνα για την καταστροφή και τις ζημιές στα σπαρτά, ωστόσο η παρουσία τους στη Γη έκανε πιο εύκολο για τους Δρυίδες (δηλαδή τους Κέλτες ιερείς), να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. Για να τιμήσουν το γεγονός, οι Δρυίδες άναβαν μεγάλες φωτιές στις οποίες προσέφεραν σπαρτά και ζώα ως θυσία στους θεούς τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής, οι Κέλτες φορούσαν κοστούμια που αποτελούνταν κυρίως από κεφάλια και δέρματα ζώων και έλεγαν προφητείες ο ένας στον άλλον.

Από τον 9ο αιώνα, ο Χριστιανισμός άρχισε να επηρεάζει του Κέλτες και σταδιακά μπλέχτηκε με πολλές από τις αρχαίες τελετές τους. Μία από αυτές είναι και το “samhain” (σόου ιν), το οποίο ύστερα έγινε “All Hallows Eve” (Όλ χάλοους ιβ) και είναι πια γνωστό ως η Νύχτα των Αγίων Πάντων.

Δραστηριότητες του Halloween

To Halloween ήταν ανέκαθεν μια γιορτή μυστηρίου και μαγείας.

Ο εορτασμός του Halloween περιλαμβάνει το γνωστό σε όλους “Φάρσα ή Κέρασμα;” (Trick or Treat), κατά το οποίο τα παιδιά φορώντας κοστούμια χτυπάνε τις πόρτες των σπιτιών και οι σπιτονοικοκύρηδες τους προσφέρουν γλυκά ή χρήματα. Επιπλέον, υπάρχει το σκάλισμα της κολοκύθας “curving jack’o’lantern”, τα πάρτι μυστηρίου καθώς η παρακολούθηση των αμέτρητων ταινιών με θέμα την τρομακτική νύχτα του Halloween.

Photo by Julia Raasch