Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού ιδρύθηκε το 2010 με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης από την συνένωση των παλαιότερων δήμων Ψυχικού, Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης.

Ο συνοικισμός του Ψυχικού αναπτύσσεται γύρω από την Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου του Β’ στην οποία οδηγεί η οδός 25ης Μαρτίου και του Νέου Ψυχικού γύρω από την Πλατεία Αγίας Σοφίας μέσω της οδού Δημ. Βασιλείου από το Φάρο του Ψυχικού. Η Φιλοθέη έχει έδρα την Πλατεία Δροσοπούλου ενώ δυτικά εδράζεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φιλοθέης όπου βρίσκεται η κρύπτη της Αγίας.

Ο Δήμος έχει συνολικό πληθυσμό 30.754 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έδρα του είναι το Ψυχικό και η έκτασή του ανέρχεται σε 6,2 τ.χλμ.

Το Ψυχικό μέσα από τη μηχανή του χρόνου

Η Ιστορία του Δήμου

Η ιστορία του Δήμου ξεκινά με το Ψυχικό, του οποίου η ίδρυση ανάγεται στα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής και στη δημιουργία του κεντρικού συνοικισμού από τεχνική εταιρία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, η έκταση βόρεια του Ψυχικού αγοράστηκε από Αιγυπτιώτες Έλληνες με σκοπό τη δημιουργία οικισμού στα πρότυπα κηπούπολης με την ονομασία Νέα Αλεξάνδρεια.

Όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, ο Γεώργιος Ησαΐας και η «Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας» συνεισέφεραν στην τεχνική εταιρεία, που είχε αναλάβει τη δημιουργία του κεντρικού συνοικισμού, δύο μεγάλα κτήματα ιδιοκτησίας τους, τα οποία αποτέλεσαν το συνοικισμό του Ψυχικού. Οι δύο μέτοχοι δημιούργησαν για πρώτη φορά το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, χάραξαν δρόμους και προσδιόρισαν τις προς οικιστική ανάπτυξη εκτάσεις.

Από το 1907 ήταν εγκεκριμένο το ρυμοτομικό σχέδιο που κάλυπτε όλη την έκταση του προβλεπόμενου οικισμού από τη Λεωφ. Κηφισίας μέχρι το τέλος της σημερινής Λεωφ. Βυζαντίου του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση από το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 1924-1926, τμημάτων της έκτασης αυτής για τη στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922, το τμήμα που απέμεινε περιοριζόταν από το Κολέγιο, τη Λεωφ. Κηφισίας, τη σιδηροδρομική γραμμή της οδού Καποδιστρίου, το Αδριάνειο, την κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων και είχε εμβαδόν 2.000 στρεμ. περίπου.

Η περιοχή κατοικούνταν από λίγους βοσκούς κι αρκετά αγρίμια. Η βλάστηση περιοριζόταν σε λίγους θάμνους και αμυγδαλιές.

Η ιδέα και η υλοποίησή της ανήκει τους διοικητές της ΕΤΕ, Ιωάννη Δροσόπουλο και Αλέξανδρο Κορυζή, καθώς και στον διοικητή της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας, τον Γεώργιο Ιατρού. Με τη συνεργασία του “Οικοδομικού Συνεταιρισμού των εν Φιλοθέη υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης” που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1929, ιδρύθηκε η περιοχή που σήμερα είναι διαμορφωμένη σε πλατεία στη συμβολή της οδού Καποδιστρίου με τη Λεωφ. Κύμης.

Ιστορία της Δημοτικής Κοινότητας του Παλαιού Ψυχικού

Το τοπωνύμιο έχει την προέλευσή του από ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του επιθέτου ψυχικός, ψυχικό. Δηλώνει αυτόν που δινεται για την ψυχή ενός πεθαμένου. Το συγκεκριμένο τοπωνύμιο δόθηκε διότι στην περιοχή αυτή ένας ιδιοκτήτης κτήματος άνοιξε κάποιο πηγάδι, προς χάρη των διερχομένων, με σκοπό τη σωτηρία της ψυχής του.

Το Ψυχικό ήταν από τις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν στην ύπαιθρο της Αττικής γύρω από την πρωτεύουσα λόγω της μικρής απόσταση που απέχει από την Αθήνα. Οικοδομήθηκε σε μια τοποθεσία κοντά στα Τουρκοβούνια η οποία ήταν χώρος άσκησης των αξιωματικών του ιππικού. Την εποχή εκείνη η περιοχή θεωρούνταν άγρια και κατοικούνταν από λίγους βοσκούς, τα Τουρκοβούνια δε ήταν από τα Οθωμανικά χρόνια καταφύγιο κλεφτών και συνεπώς η γύρω περιοχή αποφευγόταν από τους περαστικούς. Η βλάστηση περιοριζόταν σε πεύκα και πουρνάρια που κάλυπταν τους λοφίσκους ενώ πιο χαμηλά, στα καλλιεργημένα χωράφια, υπήρχαν ελιές, συκιές και αμυγδαλιές. Η περιοχή από το 1874 περιήλθε κατά καιρούς σε διάφορους ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων τους Δ. Κωστή, Δ.Περσάκη, Λ. Σμολένσκη, Ι. Νικήτα, Θ. Αναστασίου, Α. Κοσμετάτο και την Εταιρεία Έπαρνι Ιμομπιλιέρ (Epargne Immobiliere).

Το 1908 με το Βασιλικό Διάταγμα 21-01-1908 (ΦΕΚ Α΄ 16/25-01-1908) εγκρίνεται το διάγραμμα ρυμοτομίας Ψυχικού από τον Βασιλέα Γεώργιο Α΄, που είναι και το αρχικό σχέδιο της πόλεως του Ψυχικού. Ο Γιώργος Ησαΐας και η Αθηναϊκή Εταιρία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας δώρησαν το 1923 μεγάλες εκτάσεις γης στην τεχνική εταιρία ΚΕΚΡΩΨ, η οποία ιδρύθηκε το ίδιο έτος. Η εταιρία έχοντας τότε στη κατοχή της ολόκληρη τη περιοχη που αποτελεί σήμερα το Παλαιό Ψυχικό ανέλαβε τη κατασκευή της περιοχής με τη χάραξη, διάνοιξη και κατασκευή των δρόμων, τη μελέτη και κατασκευή των έργων υποδομής, τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και πρασίνου, τη δημιουργία κοινωφελών χώρων, την κατασκευή κοινωφελών έργων και οικοδομημάτων, και την οριοθέτηση οικοπέδων για οικιστική ανάπτυξη. Η κατασκευή του Παλαιού Ψυχικού ξεκίνησε το 1923 ενώ τα τελευταία έργα ολοκληρώθηκαν το 1936.

Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο Ψυχικό υπάγονταν διοικητικά στην τότε κοινότητα Χαλανδρίου. Ο οικισμός έγινε κοινότητα το 1929 με πρώτο πρόεδρο τον Εμμανουήλ Τσάκωνα. Το 1982, η Κοινότητα Ψυχικού αναγνωρίζεται ως Δήμος (φτάνει τους 10.000 κατοίκους), ενώ παύει διοικητικά να υφίσταται ως αυτόνομος Δήμος στις 31-12-2010 με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», και αποτελεί πλέον Κοινότητα του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Το Παλαιό Ψυχικό οικοδομήθηκε με τη ρυμοτομία της πρότυπης αγγλικής κηπούπολης και το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο των κατοίκων του. Είναι από τις περιοχές της Αθήνας με το περισσότερο πράσινο και με πολύ καλή θέα, ενώ πολλοί είναι οι δρόμοι όπου θα δει κανείς τους κατοίκους να απολαμβάνουν τον περίπατό τους ή μια βόλτα με το ποδήλατο.

Εκτός του χαρακτήρα κηπούπολης, το Ψυχικό αποτελεί μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας (στατιστικά ο ακριβότερος δήμος από το 1970) λόγω των υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και πολυτέλειας κτιρίων του, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά σε πανελλήνιο επίπεδο δείγματα ρυθμών της αστικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα.

Ιστορία της Δημοτικής Κοινότητας της Φιλοθέης

Η κοινότητα της Φιλοθέης ιδρύθηκε το 1934. Το όνομα αυτό επικράτησε έναντι άλλων προτάσεων της εποχής γιατί το 1934 είχε ανακαλυφθεί στην περιοχή, η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης κατά τη διαδικασία εξόρυξης κοκκινόπετρας που προοριζόταν για το χτίσιμο των σπιτιών της περιοχής.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή ανήκε στην Αγία Φιλοθέη, γόνο της αρχοντικής αθηναϊκης οικογένειας των Μπενιζέλων, η οποία υποστηρίζεται από πολλούς πως προσέφερε νερό στους περαστικούς από το πηγάδι της και από το γεγονός αυτό προήλθε και η ονομασία του γειτονικού Ψυχικού.

Η Ιστορία της Φιλοθέης με την σημερινή της μορφή ξεκινά το 1920 όταν η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος επέλεξε την περιοχή αυτή για να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες των υπαλλήλων της. Η πρώτη επίσημη αναγνώριση της περιοχής είναι το 1934 όταν περιοχή αποσπάται το Δήμο Χαλανδρίου και ονομάζεται Κοινότητα Νέας Αλεξάνδρειας με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μαλαματιανό. Αρχικά ήταν τμήμα μίας μεγαλύτερης περιοχής που είχε αγοραστεί στις αρχές του αιώνα από Αιγύπτιους με σκοπό την δημιουργία ομώνυμου οικισμού. Έπειτα από τις αποτυχημένες προσπάθειες των Αιγυπτίων και απαλλοτριώσεις του Ελληνικού δημοσίου λόγω της ανάγκης στέγασης των προσφύγων του 1922 από τη Μικρά Ασία η υπόλοιπη περιοχή κατοικούνταν από λίγους βοσκούς είχε περιορισμένη βλάστηση και άφθονο νερό.

Οι τότε διοικητές της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδος, ο Ιωάννης Δροσόπουλος και ο Αλέξανδρος Κορυζής μαζί με τον διοικητή της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας, τον Γεώργιο Ιατρού συνέλαβαν την ιδέα και σε συνεργασία με τον “Οικοδομικό Συνεταιρισμό των εν Φιλοθέη υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης”, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1929, αγοράστηκε η περιοχή.

Ο σχεδιασμός και η ανοικοδόμηση του οικισμού δεν αφέθηκε στην τύχη του. Δόθηκε μεγάλη προσοχή και ζητήθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες της εποχής, μεταξύ των οποίων και οι Δημήτρης Πικιώνης, Μιχάλης Τόμπρος και Δημήτριος Καμπούρογλου να καταθέσουν την άποψή τους για την διαμόρφωση του ύφους της περιοχής. Τελικά βασίστηκαν στα Αγγλικά πρότυπα για την δημιουργία μιας κηπούπολης.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της περιοχής επιλέχθηκε να αποτελεί χώρους κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα προβλέφθηκε και η δημιουργία δύο μικρών αγορών, για να εξυπηρετηθούν οι βασικές ανάγκες των κατοίκων, πέραν τον οποίων δεν επιτρεπόταν οποιοδήποτε άλλο είδος επαγγελματικής στέγης, διασφαλίζοντας έτσι τον χαρακτήρα της περιοχής. Η πρωτοποριακή ρήτρα στο διάταγμα έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου, η οποία το διασφάλισε αυτό, ήταν κομβικής σημασίας για την διαμόρφωση αλλά και την διατήρηση χαρακτήρα του προαστίου εξασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη μιας ήρεμης και ήσυχης περιοχής.

Οι προσπάθειες του Συνεταιρισμού για την δημιουργία ενός όμορφου προαστίου συνεχίστηκαν και στο στάδιο της υλοποίησης. Μετά από πολλές προσπάθειες για την έγκριση του καταλληλότερου ρυμοτομικού σχεδίου (1931-1934), ξεκίνησε η οικοδόμηση κατοικιών, αφού πρώτα έγιναν τα κατάλληλα έργα υποδομής (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, οδικό δίκτυο κτλ.). Παράλληλα κατά την διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων φυτευτήκαν 28.000 δέντρα και κατασκευάστηκαν οι πρώτοι χώροι κοινής ωφέλειας. Κατά την απογραφή του 2001, η Φιλοθέη είχε πραγματικό πληθυσμό 7.310 κατοίκων.

ώνα.

Ιστορία της Δημοτικής Κοινότητας του Νέου Ψυχικού

Το Νέο Ψυχικό, ανατολικά της Λεωφόρου Κηφισίας,άρχισε να αναπτύσσεται γύρω από την πλατεία της Αγίας Σοφίας στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ως προέκταση του παλαιού ψυχικού. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 10.901 άτομα και η έκτασή του είναι η μικρότερη και πιο πυκνοκατοικημένη ενότητα του Ψυχικού.

Πρόκειται για μια μικρή συνοικία που αναπτύχθηκε γύρω από την τότε μικρή εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Αρχικά δημιουργήθηκε ως προέκταση του Παλαιού Ψυχικού, αν και πριν την δημιουργία ανεξάρτητης κοινότητας, ανήκε διοικητικά στον δήμο Χαλανδρίου.

Οι πρώτες κατοικίες οικοδομούνται από εύπορους Αθηναίους που μετακινούνται προς τα ανατολικά του κέντρου των Αθηνών, έπειτα από το πληθυσμιακό κύμα που δέχεται η Αθήνα και ο Πειραιάς κατά τη μικρασιατική καταστροφή το 1923, ενώ το 1946 αναγνωρίζεται ως αυτόνομη Κοινότητα Νέου Ψυχικού.

Πρώτος αιρετός πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ψυχικού ήταν ο Κωνσταντίνος Παραδέλης. Το 1982 συμπληρώνει 10.000 κατοίκους και αναγνωρίζεται ως Δήμος, ενώ παύει διοικητικά να υφίσταται ως αυτόνομος Δήμος στις 31-12-2010 με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», και αποτελεί πλέον Κοινότητα του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Τα αξιοθέατα του Δήμου μας αποτελούν ιστορικά και πολιτιστικά στολίδια και είναι μέρος της συλλογικής μας κληρονομιάς. Μνημεία, παλιοί δρόμοι, ιστορικές τοποθεσίες και ιστορίες ανθρώπων σας υπόσχονται πολλές μοναδικές εμπειρίες και αξέχαστες βόλτες!

Μια βουτιά στην ιστορία του ρέματος Ποδονίφτη!

To ρέμα Ποδονίφτη είναι χείμαρρος που πηγάζει από τις νοτιοδυτικές πηγές του Πεντελικού Όρους, κατέρχεται από το Πάτημα στο Χαλάνδρι από την Οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και από εκεί στη Φιλοθέη. Συμβάλλει με το Ρέμα Πολυδρόσου και συνεχίζει από την Οδό Καποδιστρίου προς την Καλογρέζα,…

περισσότερα
Εξωτερικό Ι.Ν. Αγίας Φιλοθέης

Η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης

Η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης ανακαλύφθηκε τυχαία το 1934 κατά τη διαδικασία εξόρυξης κοκκινόπετρας που προοριζόταν για το κτίσιμο των σπιτιών της περιοχής. Η κρύπτη αυτή, που ήταν και η αιτία να μετονομαστεί ο τότε οικισμός της Νέας Αλεξάνδρειας σε Φιλοθέη, επικοινωνούσε μέσω μιας υπόγειας…

περισσότερα
Η υπαίθρια γλυπτοθήκη του Ψυχικού!

Η υπαίθρια γλυπτοθήκη του Ψυχικού!

Στην πλατεία Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό βρίσκεται η μοναδική δημοτική υπαίθρια γλυπτοθήκη στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη. Τον Οκτώβριο του 2010, στα πλαίσια του οράματος του σημαντικού Έλληνα γλύπτη, έγινε η ονοματοθεσία της πλατείας από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού όπου ο Γεώργιος…

περισσότερα
Η ιστορία του Φάρου του Ψυχικού

Η Ιστορία του Φάρου του Ψυχικού

Η ονομασία “Φάρος Ψυχικού” δεν είναι τυχαία καθώς υπήρχε κάποτε χερσαίος φάρος στο Ψυχικό. Στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την παλαιά οδό Χαλανδρίου, υπήρχε ο περίφημος “σκαρδαμύσσων” φάρος, ο οποίος διαδραμάτιζε το ρόλο του νυχτερινού αστυφύλακα. Ο φάρος ήταν μία τετράγωνη και ψηλή…

περισσότερα
Ο Θρόνος του Όμβριου Δία στο λόφο της Φιλοθέης

Ο Θρόνος του Όμβριου Δία στο λόφο της Φιλοθέης

Ο Θρόνος του Όμβριου Δία, δηλαδή του θεού των βροχών και των κεραυνών βρίσκεται στο λόφο της Φιλοθέης. Μετά από μία ανηφορική διαδρομή της οποίας η κατάληξη προσφέρει μια συγκλονιστική πανοραμική θέα της Αθήνας, βρίσκεται το σημείο όπου κατά την αρχαιότητα λατρευόταν ο Όμβριος…

περισσότερα

Το ανάκτορο του Παύλου και της Φρειδερίκης στο Παλαιό Ψυχικό

Στην οδό Διαμαντίδου 14, στο Παλαιό Ψυχικό, βρίσκεται το επιβλητικό οίκημα που κάποτε αποτελούσε κατοικία του ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης. Η κατοικία αυτή αγοράστηκε το 1937 από τον βασιλιά Γεώργιο Β’ προκειμένου να στεγάσει τους βασιλικούς μελλόνυμφους, οι οποίοι μάλιστα συνέχισαν να το χρησιμοποιούν…

περισσότερα

Έξι παραστάσεις θεάτρου σκιών με το δράμα «Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών»

Η ομάδα «Οθόνιον» παρουσιάζει ένα πρωτότυπο δράμα του Ιωσήφ Βιβιλάκη ειδικά γραμμένο για τους παίκτες σκιών Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη με θέμα τη ριψοκίνδυνη δράση της Αγίας Φιλοθέης που πρόσφερε την περιουσία της σε έργα αλληλεγγύης στην οθωμανική Αθήνα του 16ου αιώνα. Έναρξη:…

περισσότερα
Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ'οδόν

Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ’οδόν

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού παρουσιάζει το βιβλίο της Χριστίνας Φιλίππα με τίτλο “Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ’οδόν” με τις μνήμες των κατοίκων που τα δημιούργησαν. Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ’οδόν Καλαίσθητα πάρκα, πλατείες και δρόμοι με το όνομα αρχαίων, ηρώων του ’21, βασιλέων, πολιτικών, στρατιωτικών,…

περισσότερα
Το όραμα του Ανδρέα ...

Το όραμα του Ανδρέα …

Ο Ανδρέας Δεβλέτογλου είναι κάτοικος του Ψυχικού από το 1930. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και κατόπιν στο Worcester Polytechnic Institute, Massachusetts. Ως Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών, είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα. Στην Αμερική παντρεύτηκε την Joyce την όμορφη Ελληνοαμερικανίδα που του…

περισσότερα
Το σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό!

Το σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης – Ψυχικού στεγάζεται στο κτήριο που κάποτε υπήρξε το σπίτι του Πάρι Τεβελούδη, γνωστός με το ψευδώνυμο Κοσμάς Πολίτης, ο οποίος ήταν συγγραφέας και ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30. Μετά από από τη Σμύρνη, το Παρίσι…

περισσότερα
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας

Ιερος Ναος Αγιας Σοφιας Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό χτίστηκε μεταξύ 1934-1937 σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων και Αξιωματικών της περιοχής. Η πρώτη λειτουργία του Ναού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου του 1937 όπου τελέστηκε η…

περισσότερα

Το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

Το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού αποτελεί το αποτέλεσμα μίας σοβαρής και συνεχούς προσπάθειας για την προώθηση της Μουσικής Παιδείας. Οι στόχοι και το όραμα του Δημοτικού Ωδείου συνοψίζονται σε τρία κύρια πεδία: Καλλιέργεια της Μουσικής Παιδείας. Ενίσχυση της Φιλαρμονικής. Ενίσχυση των χορωδιακών…

περισσότερα
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΤΑΧΙ
ΕΦΟΡΙΑ
IKA
ΚΕΠ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
ΒΙΟΛΟΓΙΚEΣ ΑΓΟΡEΣ
ΛΑΪΚEΣ ΑΓΟΡEΣ
ΤΗΛEΦΩΝΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣIΕΣ ΤΟΥ ΔHΜΟΥ

Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, με σκοπό την πραγματοποίηση μιας σειράς δράσεων που στόχο έχουν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν τους δημότες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

 

Μέριμνα Δημότη

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των δημοτών Φιλοθέης-Ψυχικού είτε μέσω της συλλογής τροφίμων και βασικών ειδών καθαριότητας είτε μέσω έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων πριν τις γιορτινές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να προσέλθουν και να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία της Δ/νσης Κοινωνικής Υπηρεσίας, στο Νέο Ψυχικό (οδός Τερτσέτη 44, ισόγειο) καθημερινά από 9.30 π.μ. έως 13.30 μ.μ.

Πληροφορίες : Διευθυντής κ. Νίκος Χαβέλος, τηλ. 213 2014 600
Κοινωνικοί Λειτουργοί: Στάθης Ρεστέλης (213 2014 641), Παύλος Τσιμόγιαννης (213 2014 635)

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού λειτουργεί με σκοπό να ανακουφίσει τις ημερήσιες ανάγκες των δημοτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στη Δομή Παροχής Βασικών αγαθών, πρέπει να απευθύνονται στην Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του δήμου μας (Γεωργίου Τερτσέτη 44 στο Νέο Ψυχικό), στα τηλέφωνα επικοινωνίας : 2132014600, 2132014650, 2132014656.

Μείωση των Δημοτικών Τελών

Για τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες, τους πολυτέκνους και τα άτομα με αναπηρίες πραγματοποιείται μείωση ή και πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.

Όσοι δημότες ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στα γραφεία της Δ/νσης Κοινωνικής Υπηρεσίας, στο Νέο Ψυχικό (οδός Τερτσέτη 44, ισόγειο) καθημερινά από 9.30 π.μ. έως 13.30 μ.μ.

Πληροφορίες : Διευθυντής κ. Νίκος Χαβέλος, τηλ. 213 2014 600

Χορήγηση Βιβλιαρίου σε ανασφάλιστους

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στους δημότες που δεν διαθέτουν κανενός είδους δημόσια ασφάλιση.

Όσοι δημότες ενδιαφέρονται για την χορήγηση δωρεάν βιβλιαρίου μπορούν να απευθυνθούν για τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα γραφεία της Δ/νσης Κοινωνικής Υπηρεσίας, στο Νέο Ψυχικό (οδός Τερτσέτη 44, ισόγειο), τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 20 14 600 , 213 20 14 625

Βοήθεια στο Σπίτι

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού παρέχει βοήθεια στους δημότες που είναι πάνω από 60 ετών, βρίσκονται σε ανάγκη και δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον.

Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα είναι 5 άτομα και αποτελείται από ένα κοινωνικό λειτουργό, δυο νοσηλεύτριες και δυο οικογενειακές βοηθούς.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού: Βασίλης Παπαθωμόπουλος, 210 6834550 (Βεκιαρέλλη 11, Φιλοθέη)

Εργαστήρια Συμβουλευτικής

Στον Δήμο, λειτουργούν Εργαστήρια Συμβουλευτικής για Ενηλίκους, όπως Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης, Ομάδα Αλληλεγγύης, Εργαστήρι εισαγωγής στις δεξιότητες επικοινωνίας, Εργαστήρι θυμού, ψυχικής Έντασης και Συγκρούσεων, Ομάδα Γονέων. Τα εργαστήρια συμβουλευτικής πραγματοποιούνται στο Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού & στο Παλαιό Δημαρχείο Ψυχικού.

Για πληροφορίες: κα Ρ. Καραβά, ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. (Βεκιαρέλλη 11, Φιλοθέη), τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6822217, 210 6834550.

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Δήμο λειτουργεί το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στο οποίο υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής & Τοπικής εμβέλειας.

Για πληροφορίες: ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ., τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 6822217, 210 6834422

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: kdvmfilotheipsychiko@gmail.com

Υπεύθυνοι: κα Ρ. Καραβά, κο. Α. Σαλαμούρα, & κ. Η. Ρεντίφη.

Συμβουλευτική Παραπεμπτική Υποστήριξη

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να προσέλθουν και να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία της Δ/νσης Κοινωνικής Υπηρεσίας, στο Νέο Ψυχικό (οδός Τερτσέτη 44, ισόγειο) καθημερινά από 9.30 π.μ. έως 13.30 μ.μ.

Πληροφορίες από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς: Στάθη Ρεστέλη (213 2014 641), Παύλο Τσιμόγιαννη (213 2014 635)